Oikealla asenteella ikä ei ole este!

Remmi Aamupala -tilaisuus järjestettiin 19.9.2024 Espoossa, Neste Oyj:n pääkonttorilla. Tilaisuus oli jälleen kerran antoisa, kuten paikalla olleiden ja sosiaalisessa mediassakin jo saadun palautteen perusteella voidaan todeta. Suuri kiitos kuuluu valovoimaisille puhujillemme sekä paikalla olleille Remmin sidosryhmille, yhteistyökumppaneille, työnvälittäjille, työnhakijoille, yrityksille, yhdistyksille sekä muille alan toimijoille.

Tilaisuuden aiheena oli ”Työllistämisen edistäminen, hankkeet ja etiikka”. Tilaisuuden avasi Remmin hallituksen puheenjohtaja Mika Mustakallio, joka avauspuheessaan kertoi Remmin uusista yhteistyökumppanuuksista ja tulevista projekteista: Metropolia, Luckan, Kaupungit TE25 sekä Suomen Yrittäjäopisto. Nesteen terveiset tilaisuuden alkuun toi SVP HR Hannele Jakosuo-Jansson, joka kertoi monimuotoisuuden olevan Nesteellä merkittävässä roolissa, strategian ytimessä. ”Kunnioitamme kaikkien ihmisten arvoa yksilöinä. Meillä jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa ja oikeus olla oma itsensä”, kerrotaan Nesteen verkkosivuilla.

Tilaisuudessa käytiin läpi paljon julkisessakin keskustelussa ollutta yhteistä haastetta, joka liittyy yli 50-vuotiaiden työttömyyteen sekä työllistämisen haasteisiin. Lisäksi aiheena olivat sekä Remmin hankeyhteistyökumppanin Luckanin viesti siitä, miten uuden hankkeen avulla pyritään saamaan tukea työllistämiseen mm. mentorointiprosessin avulla. Kolmantena aiheena oli ulkomailta tulevien työntekijöiden työllistymisen mahdollisuudet Suomessa ja siihen liittyvät mahdolliset haasteet.

Ensimmäisen, erittäin ajankohtaisen puheen piti toimittaja, yrittäjä ja vaikuttaja Ira Hammermann. Hänen aiheenaan oli ”Yli 50-vuotiaiden työllistymisen uusi tuleminen”. Hammermannilla on erittäin vahva ote juuri tähän aiheeseen, ja hän on monessa tilaisuudessa ollut vahva veturi tuomaan esille senioreiden työllistymisen haasteita ja mahdollisuuksia mm. tuottamalla ja juontamalla Porin SuomiAreenalla yli 50-vuotiaiden ikäsyrjintää käsittelevän paneelin. Hän on myös mukana
moniammatillisessa työryhmässä, jonka tarkoituksena on tuoda Suomeen yrityksille ja yhteisöille myönnettävä ikäsertifikaatti (Yhdysvalloissa tunnettu nimellä ”Certified Age Friendly Employer”).


Hammermann nosti erityisesti esille asenteellisen ongelman, joka meillä Suomessa vallitsee varsin tiukasti. Kuvitellaan, että yli 50-vuotias on jo ikäloppu, sairasteleva ja oppimaan kykenemätön tai mahdollisesti vain ”jäähdyttelemässä”. Tutkimusten mukaan esimerkiksi yli 55-vuotiaat ovat kuitenkin terveempiä kuin koskaan aiemmin, ovat sitoutuneita ja heidän työmotivaationsa on vahva. He toivovat joustavuutta työaikoihin, jolloin halu työuran pidentämiseen olisi vahvempi. (Ilmarisen ”Pitkät työurat”-tutkimus 2024 tuloksia ikäryhmä 55+, osallistujia 1352). Lisäksi useat tutkimukset osoittavat, että monimuotoiset ja ikäjakaumaltaan heterogeeniset työyhteisöt ovat tuottavampia, sillä

  • Ikädiversiteetti lisää työhyvinvointia työyhteisössä
  • Hiljainen tieto siirtyy työyhteisön sisällä
  • Mestari-kisällimalli hyödyttää koko työyhteisöä
  • Konkari oppii nuoremmiltaan, nuoremmat konkarilta
  • Koko työyhteisön resilienssi paranee konkareiden elämänkokemuksen myötä

Senioriteetti on voimavara, ei rasite!

Tilaisuuden toisen esityksen aiheesta ”Työllistämisen uudet hankkeet”, piti Remmin yhteistyökumppani, Luckan ja sieltä Team Leader, Veronica Hertzberg. Hän kertoi Luckanin vahvasta panostuksesta kotoutumisen edistämisessä ja muusta Luckanin aktiivisesta toiminnasta. Remmin hankekumppanina Hertzberg kertoi yhteisestä hankkeesta ja erityisesti korosti uudenlaisen palvelun tarjoamista, toimialakohtaista mentorointia. Mentoroinnissa on mukana 2–3 mentoria ja aktoreina 10–12 maahanmuuttajaa. Mentoroinnin kesto on noin kuusi kuukautta. Valitut toimialat ovat: IT, terveydenhuolto, MaRa, teollisuus sekä markkinointi. Uusi palvelu on nimeltään JobBuddies.

Remmin hallituksen advisor, yritysjohtaja Patrick von Essen kertoi hankeyhteistyön sopivan erinomaisesti Remmille, sillä yhteinen tavoite on saada työllisyys kasvamaan tutustumalla hakijoihin, auttamalla heitä löytämään uudella tavalla vahvuutensa ulkopuolisten ammattilaisten avulla ja hyödyntämään suosittelua sekä yrityselämän verkostoja. Lisäksi hän muistutti, että Remmin toimintaperiaatteisiin on alusta lähtien kuulunut henkilökohtaisen tuen antaminen Remmin Työnhakukaveri -toiminnan kautta.

Kolmas esiintyjä, Feven Abegaz, Leading Counselor Luckanilta, antoi informatiivista tietoa eräästä Etiopialaisten maahan muuttaneiden sairaanhoitajien työllistämisen polusta, projektin eri vaiheista sekä työllistämiseen liittyvistä eettisistä näkökulmista.

Suomessa on pula sairaanhoitajista, joten esimerkkinä olleen projektin tavoitteena oli saada koulutettuja etiopialaisia sairaanhoitajia töihin Suomeen. Tarkoituksena oli etukäteen antaa riittävät valmiudet toimia Suomessa koulutusta vastaavassa tehtävässä, tukea jokaisessa projektin vaiheessa jokaista pääsemään tavoitteeseensa ja auttaa työllistymään. Abegaz totesi projektin olleen monipuolinen ja monilta osin varsin vaativa, mutta erittäin merkityksellinen jokaiselle mukanaolijalle.

Oppeja projektista kertyi paljon, ja niitä on tärkeää soveltaa jatkossa sekä jakaa tulevia projekteja varten. Yksi tärkeä asia työllistymisessä on riittävän kielitaidon hankkiminen, ja etenkin opitun kielitaidon tason testaaminen. Lisäksi on huomioitava kotimaastaan lähtevän henkilön tilanne, joka voi olla hyvin ainutlaatuinen. Jotta lopputulos olisi toivotun ja tavoitteiden mukainen, tarvitaan paljon tietoa, yhteistyötä, avointa kommunikaatiota ja läpinäkyvä luotettavien kumppaneiden ketju. Lisäksi kannattaa perehtyä Suomessa jo oleviin tiedonlähteisiin, joita löytyy muun muassa Migristä, Pakolaisneuvonnasta, RIKU:sta, TEM:stä ja Luckanilta.

Remmin hallituksen jäsen, yrittäjä Timo Toukola kertoi käytännön esimerkin työllistämästään yhdestä projektiin osallistuneesta etiopialaisesta sairaanhoitajasta, Meklit Getachew Yimerista, joka valittiin hoitamaan hänen äitiään kesän ajaksi. Yimerin oli tarkoitus olla mukana kertomassa, miten työ kesällä sujui ja millaisia vinkkejä hänellä olisi ulkomaalaistaustaisille työnhakijoille ja -tekijöille. Onnekseen hän oli työllistynyt, joten hän ei hyvästä syystä päässytkään paikalla. Tämä, jos mikä, on juuri Remmin tavoite: saada työhaluisia ammattilaisia, opiskelijoita sekä tekijöitä työllistettyä.

Remmissä tutustutaan henkilöön, autetaan monin eri keinoin saamaan jalansija ensimmäiseen työpaikkaan, jonka jälkeen matka työelämässä saa pääsääntöisesti myös jatkoa. Jokaisessa työllistymisessä kaikki voittavat!

Tämän Remmi Ajankohtaista -artikkelin kirjoittaja on Nina From, Remmin osakas ja tukiryhmän jäsen.